Witte Glühwein

 

Rode Glühwein kent iedereen, maar witte Glühwein vind ik persoonlijk nóg lekkerder. Hierbij dus het recept voor witte Glühwein, samengesteld uit vele recepten die ik op het internet heb gevonden. Op de plaatselijke winter- en pakhuisborrels al meerdere malen uitgeschonken en daarbij goedgekeurd door de aanwezige ‘proefkonijnen’.


Ingrediënten voor ca. 4 liter:

 

  • 4 flessen witte wijn, niet te zuur (ik heb een Gavi gebruikt)
  • Halve liter brandewijn (alternatief witte rum)
  • 2 perssinaasappels
  • 2 citroenen
  • 3 mandarijen (indien mogelijk al het fruit onbespoten)
  • 3 kaneelstokken
  • 2 steranijs (gedroogd)
  • 7 kruidnageltjes
  • Kardemom
  • Honing
  • Witte basterdsuiker
  • Gember

 

De bereiding:

 

De wijn en brandewijn in een grote pan op heel laag vuur zetten. Citroenen, sinaasappels en mandarijnen goed wassen en schil raspen. Daarna al het fruit persen.

 

Rasp + sap toevoegen aan de wijn. 50 gram basterdsuiker en 75 ml honing toevoegen. Flink stuk gember schillen, raspen en de rasp toevoegen. Kruidnagel en 3 kardemomzaden toevoegen. Kaneelstokjes en steranijs erbij.


Deksel erop en op laag vuur anderhalf uur laten trekken. Let op: het mag niet koken en je moet iedere tien minuten even goed roeren.


Nu voor het uitschenken / opdienen nog even door een zeef schenken, zodat het vruchtvlees, de rasp, zaden, kaneel, etc. achterblijven. De Glühwein zal niet helemaal helder worden – er blijft altijd wel wat rasp achter, maar dat komt de smaak alleen maar ten goede.


De gefilterde Glühwein weer terug op het lage vuur en vanuit de pan direct goed warm serveren. Voor de experimentelen onder ons: als optie kan je 2 jeneverbessen aan de ingrediëntenmix toevoegen.