Gepofte aardappel met huisgemaakte kruidenkwark 

 

Ofenkartoffel mit Kräuterquark is jarenlang mijn favoriete lunchgerecht geweest, in de Kö-Galerie in Düsseldorf. Hoe je een goede gepofte aardappel maakt, dat weet ik wel. Maar die Kräuterquark, die heb ik nooit kunnen evenaren. Net als bij het recept voor witte Glühwein heb ik meer dan twintig recepten opgezocht en vergeleken, om daar uiteindelijk een eigen recept van te maken.


De ingrediënten:

  • 6 grote aardappelen
  • 250 gram volle kwark
  • 125 gram ricotta
  • 125 ml sour cream
  • 125 ml crème fraîche
  • Scheutje slagroom
  • Scheutje koffiemelk/-room
  • Verse kruiden: bieslook, tijm, dille, peterselie, selderij
  • Sjalotje, rode ui, zoete ui, teentje knoflook
  • Acht kleine zoet-zure augurken
  • Tien radijsjes
  • Peper en zout naar smaak.

 

De bereiding:


De aardappelen wikkel je per stuk in aluminiumfolie. Zorg ervoor dat het folie aan alle kanten gelijkmatig verdeeld is. Verwarm de over voor op 175 graden en pof vervolgens de aardappelen op een rooster in ca. 75-90 minuten gaar, al naar gelang de grootte van de aardappelen. Ze zijn gaar indien zonder weerstand een cocktailprikker door de aardappel gestoken kan worden.


Mocht je een keukenmachine hebben, dan kan je de kruiden (naar smaak), de verschillende uien, knoflook, augurken en radijsjes bij elkaar in de kom doen en met het mes in enkele seconden tot een grove massa hakken, waarbij de stukjes max 2mm breed zijn. Zonder keukenmachine ben je even aan het snijden, maar hoe fijner, hoe prettiger.


Meng het geheel met de kwark, ricotta, sour cream, crème fraîche, slagroom en koffiemelk. Serveer de kruidenkwark vervolgens op kamertemperatuur of koud bij de aardappelen. De kwark is ook heerlijk als dip voor rauwkost zoals wortel, komkommer en bleekselderij.


Het fijne van bovenstaand recept is dat je kunt blijven variëren. Geen radijs of juist mét bleekselderij. Pittige paprikapoeder of chilipeper door de kwark, dit recept is perfect aan te passen aan de eigen wensen. Een makkelijk, snel, voedzaam en fris gerecht voor de zondagmiddag.

 

Wijn-Spijs:

 

In combinatie met een Duitse rode wijn, bijvoorbeeld de Lemberger van Sankt Annagarten, wordt de frisheid van de kwark en het zetmeel van de aardappel goed partij geboden.